תסמינים של גיל המעבר: להבין את הגוף והנפש בתקופה של שינויים
כתבה: מיכל גרשוביץ, דיאטנית קלינית לנשים בגיל המעבר, 25 שנות ניסיון בתחום
בפגישות עם נשים בקליניקה, אני שומעת שוב ושוב את אותה שאלה:
"זה נורמלי מה שאני מרגישה? אולי אני סתם מדמיינת?"
התשובה שלי תמיד מתחילה בחיוך אמפתי ובמילה אחת – כן.
כן, זה נורמלי. כן, את לא לבד. וכן – יש מה לעשות.
כדיאטנית קלינית שמתמחה כבר מעל שני עשורים בבריאות נשים ובטיפול בגיל המעבר, אני פוגשת נשים חזקות, חכמות ומה שנקרא מבינות עניין 🙂 – שמופתעות לגלות עד כמה השינויים ההורמונליים משפיעים על הגוף והנפש שלהן. חלקן לא קושרות את מה שהן חוות לגיל המעבר – גלי החום, העייפות, השינויים במצבי הרוח או השמנה בטנית, נפיחות בטנית ועלייה במשקל שינויים במערכת העיכול(גראפסים, צרבות,עצירות) או הערפול המוחי. אחרות פשוט לא יודעות למי לפנות.
במאמר הזה אני רוצה לעשות סדר – להסביר אילו תסמינים של גיל המעבר עשויים להופיע, מדוע חשוב לזהות אותם, ואיך אפשר להתמודד איתם בדרך שמכבדת את הגוף שלך, ומחזירה לך תחושת שליטה והכי חשוב שתרגישי טוב ומֵעֵבֶר.
מבוא: גיל המעבר – שלב טבעי ומשמעותי בחיי האישה
גיל המעבר (המכונה גם מנופאוזה) הוא שלב טבעי ומרכזי בחיי כל אישה, המתרחש לרוב סביב גיל 51 (בישראל). בתקופה זו חלים שינויים הורמונליים משמעותיים – בעיקר ירידה ברמות ההורמונים הנשיים (אסטרוגן ופרוגסטרון) – המשפיעים על מערכות רבות בגוף. שינויים אלה מביאים למגוון תסמינים פיזיים, רגשיים וקוגניטיביים. חשוב לזכור: תקופת גיל המעבר זאת לא מחלה וגם לא טרנד, אלא חלק ממעגל החיים; עם זאת, התסמינים יכולים להיות לא פשוטים - זה מאוד משתנה מאישה לאישה. במאמר זה נסקור את התסמינים השכיחים של גיל המעבר, נסביר את חשיבות ההבנה והזיהוי , ונציע דרכי התמודדות ופנייה לייעוץ מקצועי.
תסמינים פיזיים: כשגופך משתנה
התסמין הפיזי הנפוץ ביותר בגיל המעבר הוא גלי חום 70% מהנשים יחוו את הסימפטום הזה – תחושת חום פתאומית בגוף, שלעתים מלווה בהזעה והסמקה. חשוב לדעת שגם הזעות לילה נחשבות לגלי חום. בנוסף, נפוצות הפרעות שינה בגיל המעבר: קושי בהירדמות, יקיצות תכופות או שינה לא רציפה. סימן מוכר נוסף הוא שיבוש המחזור החודשי (וסת לא סדירה עד הפסקת הווסת). תסמינים פיזיים נוספים יכולים לכלול יובש בנרתיק, כאבי מפרקים ושרירים, ולעיתים דפיקות לב מואצות. גם שינויים מטבוליים קורים: נטייה לעלייה במשקל או הצטברות שומן בטני, אפילו ללא שינוי תזונתי.
תסמינים רגשיים ומצבי רוח
השינויים ההורמונליים משפיעים גם על הנפש. נשים רבות מתארות מצבי רוח משתנים – מעבר מהיר בין רגישות או עצב לבין רוגע, ללא סיבה ברורה. אחרות חוות עצב או דיכאון קל בתקופה זו. תופעה נפוצה נוספת היא עצבנות; אצל חלק מופיעות גם חרדה או תחושות פאניקה פתאומיות. חשוב להדגיש שאלו תגובות נורמליות לשינויים ההורמונליים. מצבי רוח בגיל המעבר יכולים להיות מאתגרים, אך כשההבנה שהגורם ביולוגי – קל יותר להתמודד ולהפחית את תחושות האשמה והתסכול
שינויים קוגניטיביים: "ערפול מוחי" וזיכרון
רבות מדווחות על "ערפול מוחי" – ירידה בחדות החשיבה, קושי בזיכרון וביכולת הריכוז. תופעות אלו מתסכלות אך נפוצות כחלק מתופעות גיל המעבר. הירידה באסטרוגן משפיעה גם על אזורי המוח הקשורים לזיכרון, אך לרוב מדובר בתסמינים זמניים. כדי להתמודד, אפשר להיעזר ברשימות, לנוח יותר ולתרגל טכניקות הרפיה. גם שמירה על תזונה ושינה תומכות בתפקוד הקוגניטיבי.
חשיבות ההבנה והזיהוי של התסמין
הצעד הראשון בהתמודדות הוא ההכרה שהתסמינים אמיתיים ונפוצים. נשים רבות לא מקשרות מיד את מה שהן חוות לגיל המעבר – למשל, חרדה או עייפות קיצונית. שאלון תסמינים של גיל המעבר – כמו זה שפרסמה האגודה הישראלית לגיל המעבר – יכול לסייע בזיהוי ומעקב אחר התמונה הכוללת. כשאת מבינה מה עובר עלייך – את כבר בדרך לפתרון.
שאלון סימפטומים גיל המעבר של האגודה הישראלית לגיל המעבר.
את השאלון סימפטומים של גיל המעבר - תדפיסי ותמלאי לקראת פגישה עם רופא.ה בעלי ניסיון בתחום גיל המעבר.
אל תעברי את זה לבד – אני כאן ללוות אותך
אם את מזהה את עצמך בין השורות – אם גלי החום, תנודות במצב הרוח או חוסר האנרגיה הפכו לחלק מהיומיום שלך – דעי שאפשר להרגיש טוב יותר. שינוי קטן בגישה, בתזונה או באורח החיים יכול להביא להקלה משמעותית.
ב-25 השנים האחרונות אני מלווה נשים בדיוק בתקופה הזו – עם כלים תזונתיים, רגשיים עם הכוונה נכונה לאילו אימונים כדאי לשלב - הליכה או אימוני כח תוכלי להחזיר לעצמך שליטה, רוגע ובריאות.
אני מזמינה אותך ליצור קשר, לתאם פגישת ייעוץ או להצטרף לתכנים המקצועיים שלי – לדעת שאת לא לבד, ויש דרך אחרת לחוות את גיל המעבר.
לפרטים נוספים וליצירת קשר לחצי כאן
שלך,
מיכל
אם גלי החום, תנודות מצב הרוח או חוסר האנרגיה הפכו לחלק מהיומיום שלך – דעי שאפשר להרגיש טוב יותר. שינוי קטן בגישה, בתזונה או באורח החיים יכול להביא להקלה משמעותית.
ב-25 השנים האחרונות אני מלווה נשים בציר החיים – עם כלים תזונתיים, רגשיים וטיפוליים שמותאמים לגיל המעבר.
רוצה לצלול עמוק יותר?
הכנתי עבורך קורס דיגיטלי מקצועי, מלא ידע וכלים פרקטיים שיעזרו לך להבין מה עובר על הגוף שלך – ולקבל שליטה מחודשת על הבריאות וההרגשה שלך.
הצטרפי עכשיו הקורס הדיגיטלי המלא לנשים בגיל המעבר שרוצות לדעת וּמֵעֵבֶר
https://michal-diet.co.il/digital-course/