בשעת משבר ומתח כל המערכות של הגוף עוברות טלטלה.
המערכת של הגוף מתגייסת לטובת התמודדות עם המצב ובתגובה הורמונים מעוררים עולים (לדוגמא קורטיזול).
בתגובה כדי להרגיע את הגוף יהיו כאלו שיבחרו להתנחם עם מזון שמנחם ומרגיע.
יהיו כאלו שיבחרו לא לאכול וזאת תגובה טבעית של מתח.
מהי אכילה רגשית?
ישנם מצבים ששולחים אותנו אל המקרר או אל ארון הממתקים או לעיתים למצב של אכילה שקשה לנו לשלוט עליה. זה עלול לקרות בעקבות אירוע: ריב עם הבן זוג או שיחה קשה עם הבוס או אחרי תחושת כשלון כלשהי או ביטוי לחרדה.
פעמים רבות, יש תחושה לא נוחה בגוף ויסורי המצפון בשיאם!
כשהאכילה מתרחשת במצב של אי נחת, שעמום, עצב, תסכול, כעס ולאו דווקא כתוצאה מרעב פיזיולוגי זהו סימן למצב של אכילה רגשית או מנחמת – אכילה המערבת רגש בזמן האכילה.
במצב של אכילה רגשית שאינה קשורה כלל למנגנון רעב ושובע, תהליך של הירידה במשקל ושמירה על אכילה מאוזנת עלול להפגע ולהתערער - עד למצב של עליות וירידות במשקל ובעיקר הרגשה של תסכול ואכזבה עצמית.
מה הטיפול המתאים?
העניין סביב הקשר נהיה טעון מורכב ודורש טיפול כאשר אין איזון בכמויות האוכל הנאכלות. כאשר, אנחנו אוכלות ולא מתוך רעב. כאשר אנו מנסות לנחם את עצמנו עם אוכל אנו עלולות להיכנס לסחרור שקשה לצאת ממנו והתוצאה היא אכילה עם ייסורים – מסלול העלול לקדם גם הפרעות אכילה.
זה מתחיל מ"בא לי משהו מתוק" ולעבור למלוח, חמוץ, שתיה ועוד נשנוש... ובעצם מה באמת רצינו מלכתחילה? ביטחון! נחמה! הבטחה! מילה טובה!
בטיפול תזונתי המשלב את גישת הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי מבינים מה הם הגורמים שמביאים לאכילה מנחמת.
לרוב, בסיטואציה הרגשית אותה אנו עוברות, לא נוכל לתקן או לעצור אותה, אך אם נעשה חשיבה בדיעבד, נוכל לזהות ולאתר את מקומות הקושי, למפות אותם, ובפעמים הבאות, כשנבחין באותו מצב של תסכול, נבין את מהות התופעה, וכך נלמד לנהל אותה טוב יותר. חיזוקים חיוביים, מודעות והקשבה עצמית או כלים של דמיון מודרך הם כלים שיכולים להועיל במצבים אלו בכדי להגיע למצב של אכילה מודעת.
כשהמטרה העיקרית היא להמנע מאכילה שהנה חסרת שליטה, ולהשאיר את אותם מאכלים למצבים שכן יש יכולת לנהל טוב יותר את האכילה.
במקום להתחיל עם נשנושים וארוחות מתסכלות - מצעדים קטנים שלפעמים מרגישים כמו טיפול ע"י "פלסטר" (הסחות דעת) לצעדים גדולים יותר שעוזרים לזהות את המחשבות האוטומטיות האי רציונליות שלא מניחות לנו להתנהל נכון עם עצמנו.
איך ניתן להוריד את העוצמות ?
- הקפידי להתארגן על מזונות מנחמים עם ערך קלורי נמוך - מרק ירקות, ארטיק קרח, מעדני דיאט, סוכריות...
- כדאי לך לעשות רישום אכילה של מספר ימים - מה שנקרא לשקף את המצב ללא שיפוטיות או ביקורתיות - רישום עוזר לשים לב לזמני האכילה והכמויות ..
- דאגי לסביבה תומכת - מומלץ להוציא מהבית מזונות שעלולים להוביל לאכילה בלתי נשלטת.
- הכניסי כמה דקות של שקט - מטרת ההרפיה להוריד את רמות המתח היום היומי ובאופן עקיף להשפיע גם על האכילה. דוגמאות: מדיטציה, שמיעת מוזיקה נעימה.
- הפעילי את שריר המחשבה - בעזרת עבודה תהליכית של חשיבה והבנה של הגורמים אפשר להציע ללמוד ולתרגל התנהלות אחרת מתוך יצירה של חשיבה מקדמת לאחרת. טיפול בעזרת CBT עובד בדיוק כך ומאוד מומלץ.
הקליניקה שלי פתוחה בימי שני, רביעי אחה"צ, חמישי בוקר.
הייעוץ ניתן בזום או פרונטלית.
ניתן לפנות אלי בהודעת וואטסאפ לכל שאלה 050-8804422
מיכל
אם את סובלת מאכילה רגשית, שמפריעה לך בהתנהלות היום יומית הן ברמה הרגשית או הפיזית כמו עליה במשקל, אני מזמינה אותך ליצור איתי קשר להתחלת תהליך אישי שיעזור לך לזהות ולהבין אלו מההמחשבות גורמות לך "ליפול" ואיך בעזרת יצירת חשיבה מקדמת תוביל את הרגלי האכילה לנכונים לך יותר ובכך לתחושה הרבה יותר טובה, בכל הקשור לאכילה ולמשקל, הטיפול תזונתי מבוסס CBT.
ליצרת קשר לחצי - כאן