חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טיפול התנהגותי קוגניטיבי מנקודת מבט של דיאטנית

כשהמטופלת מגיעה  אלי למפגש  לרב היא מופתעת איך זה שאני מבררת נושאים ושואלת שאלות שלאו דווקא קשורות רק להיבט התזונתי. הסיבה לכך כי בהכשרתי אני  פסיכותרפיסטית העובדת לפי גישת ה cbt.  מה שנקרא טיפול התנהגותי קוגניטיבי.

 

מהו טיפול טיפול התנהגותי קוגניטיבי ?

שיטת הטיפול הקוגניטיבית התנהגותית, Cognitive behavioural therapy,  הינה התערבות מבוססת ראיות בעלת תוצאות מאוד משמעותיות.

לפי שיטה זאת יש התייחסות למחשבה האוטומטית, לרגשות ולעוצמתן ולהתנהלות בהתאם למחשבה האוטומטית.

בטיפול הקוגנטיבי התנהגותי התהליך נעשה עם המטפל.ת , ישנה מטרה ממוקדת, המטופלת מתבקשת למדוד ולנטר כל העת בהתקדמות  לקראת השגת מטרות הטיפול.

הטיפול מבוסס גם על המשגה (conceptualization) או הבנה, של המטופלים האינדוידואלים (כלומר, של האמונות ודפוסי התנהגות היחודיים שלהם).

המטפל פועל במגוון דרכים בשאיפה ליצור שינוי קוגניטבי - שינוי החשיבה ובמערכת האמונות של המטופל - עלמנת להביא לשינוי רגשי והתנהגותי מתמיד.

מי שהגה את השיטה נקרא אהרון בק -  פסיכיאטר אשר חקר מקרי דכאון ומתוך זה יצא ופיתח גישת טיפול ממוקדת שמהווה בסיס לטיפול במקרים של דכאון, חרדה, חרדת בחינות, עליה במעליות וכן גם יש התיחסות לטיפול בשינוי חשיבתי בכל הנוגע להרזיה או הפרעות אכילה.

מה אומרים המחקרים?

הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי נחקר ונבחן באופן מקיף מאז שפורסם מחקר התוצאות הראשון ויש למעלה מ500 מחקרי תוצאה שהעלו כי הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי יעיל לטיפול במגוון רחב של בעיות פסיכולוגיות.

איך כל זה קשור לאוכל ולהרזיה או לחוסר שליטה באכילה?

כאשר המחשבות האטומטיות לא מקדמות אותנו עד לרמה שמפריעות לנו בהתנהלות יש דרך לזהותן ולערער עלהן ולתרגל מציאת מחשבות שמקדמות את התהליך

דוגמאות למחשבות שפחות מקדמות עוותי חשיבה :

הכללת יתר – "אני תמיד נכשלת ואף פעם לא מספיק חזקה בכל הקשור להתמדה, ובעיקר כשזה קשור לאוכל".

חשיבה דיכוטומית – הכול או לא כלום: "אם אכלתי מספר קוביות שוקולד אז זהו, הלכה לי הדיאטה. אין טעם לכל ההשקעה שלי בתהליך".

חשיבה רגשית – "אני מרגישה שאני לא יכולה להתמודד עם השוקולד שהבן שלי הביא לי מחו"ל. אני ממש מרגישה שאני הולכת להיכשל ולהרוס לעצמי".

קפיצה למסקנות – "אין סיכוי שאצליח לרדת למשקל של 66 ק"ג, אני מכירה את הגוף שלי – זה לא עבד וסביר להניח שזה גם לא יעבוד".

חייבת / צריכה / רוצה / אסור – "אסור לי לאכול פיצוחים, במיוחד בערב, כי אני לא מצליחה לשלוט על הכמויות".

מסננת מנטלית – "למה מגיע לי כל הטוב הזה?", "איך זה יכול להיות שאני באמת רזיתי?".

כמובן שמה שרשום פה הוא ממש על קצה המזלג 🙂

 

אם את סובלת מאכילה רגשית, שמפריעה לך בהתנהלות היום יומית הן ברמה הרגשית או הפיזית כמו עליה במשקל, אני מזמינה אותך ליצור איתי קשר להתחלת תהליך אישי שיעזור לך לזהות ולהבין אלו מההמחשבות גורמות לך "ליפול" ואיך בעזרת יצירת חשיבה מקדמת תוביל את הרגלי האכילה לנכונים לך  יותר ובכך לתחושה הרבה יותר טובה, בכל הקשור לאכילה ולמשקל, הטיפול תזונתי מבוסס CBT.

אם את דיאטנית המעוניינת לרכוש כלים בתחום המרתק הזה של אכילה רגשית אני מציעה לך ליצור איתי קשר לפגישה שתעשה לך סדר איך לעזור למטופלות שלך להתמודד טוב יותר עם העניין - אפשר בקבוצה או באופן אישי - לפרטים צרי קשר.

עוד רגע הוא אצלך

הכניסי את הפרטים שלך בטופס ומיד תקבלי במתנה את מדריך הכיס שיעזור לך לצלוח את תקופת גיל המעבר טוב יותר

התחילי צ'אט
1
צריכה עזרה?
היי.
איך אוכל לעזור לך?