גיל המעבר, תקופה של אתגרים גם בענייני תזונה, הגוף שמשתנה, המצב רוח שעולה ויורד..
כשמדברים על תזונה נכונה, ישנם כל מיני מיתוסים וחששות ואין ספק שחשוב לעשות כמה שיותר סדר בשטף המידע שרץ ברשת בכל הקשור לתזונה נכונה בתקופת גיל המעבר.
דפוס התזונה המומלץ לנשים במעבר לגיל המעבר הוא תזונה ים תיכונית.
תזונה ים תיכונית ידועה בזכות הסגולות הבריאותיות שלה וביתרונות שהיא מספקת לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות.

תמונה: צלחת עם ירקות וזרעי פשתן מפוזרים
מה הן ההמלצות לתקופת קדם גיל המעבר וגיל המעבר?
✅ פריסת הארוחות – מומלץ לאכול 3 ארוחות עיקריות ו-2-3 ארוחות ביניים קטנות לאורך היום. ארוחת הבוקר חשובה במיוחד, שכן היא הארוחה הראשונה לאחר צום הלילה.
💧 שתייה מספקת – יש לשתות לפחות 1.5 ליטר נוזלים ביום, בעיקר מים. מומלץ להפחית צריכת מיצים ומשקאות מוגזים.
🥗 תזונה עשירה בירקות ופירות – מומלץ לצרוך לפחות 5 מנות ירקות ו-3 מנות פרי ביום. הקפידי על גיוון צבעוני ובחרי ירקות ופירות מחמשת הצבעים: אדום, ירוק, כתום, לבן וסגול. הצבעים השונים מספקים נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) החשובים לבריאות.
🌾 פחמימות איכותיות – חשוב לצרוך פחמימות מורכבות ממקורות כמו דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, כוסמת, שיבולת שועל, כוסמין), קטניות, פירות וירקות. פחמימות אלה משחררות אנרגיה בצורה הדרגתית, מסייעות באיזון רמות הסוכר בדם ותורמות לתחושת שובע לאורך זמן. מומלץ להפחית פחמימות פשוטות כמו קמח לבן, מאפים מתועשים וסוכרים מעובדים.
🥩 חלבונים איכותיים – חלבון חיוני בין היתר לשמירה על מסת השריר, ולתחושת שובע ממושכת. מומלץ לשלב בתפריט מקורות חלבון איכותיים כמו דגים, ביצים, עוף, טופו, קטניות (עדשים, חומוס, שעועית), מוצרי חלב עשירים בחלבון (כמו גבינה ויוגורט ).
🥑 צריכת שומנים איכותיים – מומלץ לצרוך שומנים חד-בלתי-רוויים, כמו אבוקדו, זיתים, אגוזי מלך ושמן זית. שומנים אלה תורמים לאיזון כולסטרול, שומרים על בריאות הלב ומסייעים במניעת טרשת עורקים ולחץ דם גבוה.
❌ הפחתת שומנים רוויים – מומלץ להמעיט בצריכת חמאה, מרגרינה, בשרים שמנים, גבינות שמנות ומאפים עתירי שומן רווי.
🍽 הרגלי אכילה נכונים – אכילה מודעת ואיטית תורמת לעיכול טוב יותר ולהפחתת אכילה רגשית. מומלץ להקדיש לפחות 20 דקות לכל ארוחה.
🍽️ גיוון תזונתי – חשוב לשמור על גיוון בתפריט היומי והשבועי, ולא להיצמד לאותם המאכלים מדי יום.
🏃♀️ פעילות גופנית – יש לשלב פעילות גופנית סדירה כמו הליכה, שחייה או רכיבה על אופניים, התורמות לבריאות כללית ולשמירה על משקל תקין.
המידע הרשום אינו מחליף ייעוץ רפואי, מטרתו לתת מידע אמין ומקצועי על תזונה וסימפטומים של גיל המעבר.
The role of diet in managing menopausal symptoms: A narrative review
Mediterranean Diet: What Are the Consequences for
Menopause
Canadian Consensus on Female Nutrition: Adolescence, Reproduction, Menopause, and Beyond
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1701216316000426
Weight management module for perimenopausal women: A practical guide for gynecologists
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947726/
Clinical practice guidelines on menopause: *An executive summary and recommendations
ואם את יותר בעניין של לצפות הקורס הדיגיטלי המלא לנשים בגיל המעבר שרוצות לדעת וּמֵעֵבֶר שהכנתי - לחצי כאן
אחת ולתמיד: מה כדאי לאכול בגיל המעבר ומה להימנע?
ראיון עם הדיאטנית הקלינית והמומחית לגיל המעבר, מיכל גרשוביץ, שהתפרסם ב"לאשה".
מהן ההמלצות התזונתיות שיעזרו לך להרגיש טוב יותר בתקופה הזו?
לקריאת הכתבה המלאה בעיתון לאשה לחצי
כאן
התמכרות לסוכר: מיכל גרשוביץ, דיאטנית קלינית בתוכניתו של רפי קרסו בערוץ הבריאות
תזונה בגיל המעבר
ד"ר שירלי הרשקו מארחת את מיכל גרשוביץ
תזונה ואורח חיים בגיל המעבר
טובה קראוזה מארחת את מיכל גרשוביץ
הרצאת תזונה לנשים בגיל המעבר - סודה סטרים - 4/6/23
מתעדכנים ברפואת נשים 21/3/23 - יו"ר דר נוגה פורת
מכון תנובה למחקר 7/9/23 - שיח מומחים בנושא גיל המעבר
ג'ורנל קלאב 6/12/23 - בארגון רופאים לתזונה
התמכרות לסוכר: מיכל גרשוביץ, דיאטנית קלינית, ערוץ הבריאות, קרסו
תזונה בגיל המעבר (40 פלוס)
ד"ר שירלי הרשקו מארחת את מיכל גרשוביץ
תזונה ואורח חיים בגיל המעבר
טובה קראוזה מארחת את מיכל גרשוביץ
הרצאת תזונה לנשים בגיל המעבר - סודה סטרים - 4/6/23
מתעדכנים ברפואת נשים 21/3/23 - יו"ר דר נוגה פורת
מכון תנובה למחקר 7/9/23 - שיח מומחים בנושא גיל המעבר